Poți economisi şi fără venituri mari
Câteva schimbări mici, dar de efect, în stilul tău de viață te pot ajuta să faci economii mari pe termen lung. Suntem mereu alături de tine cu informații care să îți fie de folos. Așa că ți-am pregătit câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să pui bani deoparte într-un mod chibzuit, în fiecare lună.
În plus, dacă ai nevoie de sprijin ca să îți poți duce la bun sfârșit planurile, suntem aici pentru tine ca să alegi împrumutul care ți se potrivește!
Iată cum ar trebui să procedezi pentru a economisi, fără să ai neapărat venituri mari:
1. Stabilește obiective clare
La fel ca în cazul fiecărui alt lucru în viață, ai nevoie de o motivație cât mai bună pentru care să începi să economisești. Îți dorești să ai bani puși deoparte pentru situații neprevăzute, să îți renovezi locuința ori să pleci într-o mică excursie? Un set de obiective clare te va ajuta să îți menții disciplina pe termen lung.
2. Învață să creezi un buget
Unul dintre secretele economisirii eficiente constă în a învăța să îți creezi bugetul personal. Dacă îți administrezi corect bugetul vei reuși să îți controlezi mai ușor cheltuielile și să pui bani deoparte periodic. Vei avea astfel o imagine clară asupra veniturilor tale, dar și asupra cheltuielilor importante, inclusiv cele legate de mâncare, facturi sau rate la credite.
Cum creezi un buget simplu:
- Urmărește timp de o lună veniturile și cheltuielile tale.
- Compară venitul lunar cu cheltuielile și analizează cu atenție unde se duc cei mai mulți bani.
- Separă cheltuielile în cheltuieli necesare și cheltuieli opționale.
- Încearcă să reduci din cheltuielile opționale.
3. Metoda plicurilor
De asemenea, poți încerca să păstrezi cash o parte din banii pe care îi obții în fiecare lună. Iar pentru mai multă claritate, îi poți împărți în trei plicuri:
- Plicul pentru cheltuieli lunare,
- Cel pentru dorințe personale și
- Plicul pentru economii.
Astfel, nu vei mai fi tentat să îți cheltuiești banii atât de ușor.
4. Metoda 50-30-20
Ca să fii sigur că economisești în fiecare lună, poți încerca Metoda 50-30-20. Tot ce trebuie să faci este să împarți banii în trei categorii imediat ce ți-ai luat salariul:
- 50% din venituri pentru cheltuielile de zi cu zi,
- 30% pentru propriile nevoi și dorințe și
- 20% pentru economii.
5. Metoda 52 de săptămâni
Într-un borcan cu un orificiu în capac sau într-o pușculiță, începi să economisești în prima săptămână 1 leu, în a doua săptămână 2 lei, în a treia săptămână 3 lei și tot așa până când în săptămâna 52 vei ajunge să pui deoparte 52 de lei.
La un calcul simplu, vei observa că până la finalul anului vei reuși să economisești aproape 1400 de lei, fără stres și într-un mod amuzant.
6. Metoda 10%
O altă metodă simplă de economisire este să pui deoparte 10% din toate veniturile tale, fără nicio excepție.
Tot ce trebuie să faci este să iei în calcul toate veniturile obținute lunar (salariul, eventualele colaborări sau oportunități, vânzarea unor obiecte sau servicii etc.) și să nu te abați niciodată de la regulă.
7. Ziua în care nu cheltui bani
Stabilește-ți o zi sau mai multe zile în fiecare săptămână în care să îți propui să nu cheltui absolut deloc bani. Chiar dacă poate părea dificil la început, în timp te vei obișnui să îți ții sub control cheltuielile și vei reuși să economisești tot mai mult.
8. Gestionează-ți datoriile
O altă metodă eficientă de a economisi pe termen lung este să îți gestionezi cât mai eficient creditele și, eventual, să le plătești anticipat. Chiar dacă la început vei cheltui mai mulți bani, în timp economisești din dobânda pe care nu va mai trebui să o achiți odată ce ai reușit să îți plătești împrumuturile.
9. Deschide-ți un cont de economii
Pentru a fi mai motivat să economisești, e indicat să ții separat banii pe care îi pui deoparte. Un cont de economii te poate ajuta să strângi bani în fiecare lună. În plus, vei fi mai motivat să te încadrezi în bugetul pe care ți l-ai alocat zilnic, iar riscul de a cheltui banii va fi mai mic.
Extra sfaturi pentru a economisi eficient:
- Profită de reduceri și oferte atunci când faci cumpărături.
- Gătește cât mai mult acasă.
- Folosește liste de cumpărături.
- Evită cumpărăturile neesențiale.
- Dacă ai mașină, ai grijă să îi faci periodic revizia.
- Încearcă să renunți la obiceiurile nesănătoase.
- Folosește transportul în comun.
- Încearcă să faci economii la utilități.
Citește și articolele:
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
8:00 - 20:00
9:00 - 17:00
Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.