Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD)

Locuința ta este mai mult decât un acoperiș deasupra capului. Este un loc de refugiu, colțul tău de confort și siguranță. Cum ai grijă să o protejezi cât mai bine? Primul pas este să închei o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, cunoscută sub denumirea de PAD.

În plus, dacă dorești să îți renovezi locuința, ai alte planuri importante sau apar anumite cheltuieli neprevăzute, nu uita că poți alege împrumutul Provident  potrivit pentru tine!


Ce este polița de asigurare PAD?

Asigurarea PAD acoperă posibilele daune produse asupra locuinței tale de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. Pe scurt, această poliță de asigurare vizează daunele directe sau indirecte produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural și este un instrument important care îți poate proteja casa în cazul unor evenimente neașteptate.


Ce riscuri acoperă?

Acest tip de asigurare obligatorie vizează trei categorii de riscuri:

  • Cutremure
  • Alunecări de teren 
  • Inundații, dacă aceste dezastre reprezintă fenomene naturale

Important de menționat este faptul că, în cazul în care locuința ta a suferit daune provocate de una dintre cele trei categorii de riscuri pe care tocmai le-am menționat, vei primi despăgubiri și pentru alte incidente ce reprezintă o consecință directă a lor: spre exemplu, dacă apare un incendiu în urma producerii unui cutremur sau a unei alunecări de teren.


De ce ar trebui să ai o asigurare PAD?

  • Respecți legea: este obligatoriu să îți asiguri locuința printr-o poliță PAD, conform legislației europene.
  • Dispui de o protecție financiară: dacă alegi să închei o asigurare PAD, te poți bucura de liniște știind că ai un suport financiar în caz de nevoie.
  • Te poți relaxa: scapi de gândurile legate de faptul că locuința ta ar putea suferi daune în urma unui eveniment neprevăzut.

Ce clădiri pot fi asigurate?

Ai obligația de a încheia o asigurare PAD doar dacă locuința ta se află pe teritoriul țării noastre și este înregistrată în evidența organelor fiscale. În plus, o altă condiție obligatorie este ca respectiva clădire să își păstreze destinația de locuință pe parcursul perioadei de timp pentru care ai încheiat polița de asigurare PAD.

 

Cât costă polița de asigurare PAD?

  • 130 de lei/an: pentru o locuință de tip A.

Mai exact, pentru o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. Pentru această poliță de asigurare PAD, vei avea o sumă asigurată de 100.000 de lei.

  • 50 de lei/an: pentru o locuință de tip B.

Pentru o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale care nu au fost supuse unui tratament chimic sau termic (de exemplu, din chirpici). În cazul acestei polițe PAD, vei avea o sumă asigurată de 50.000 de lei.  

Când nu poți încheia o asigurare PAD?

Trebuie să știi că această poliță de asigurare nu poate fi încheiată în cazul clădirilor încadrate în clasa 1 de risc, în urma unei evaluări realizată de experți tehnici atestați în acest domeniu. 

De asemenea, mai trebuie să ții cont de faptul că asigurarea PAD nu acoperă anexele, dependințele și utilitățile care nu sunt legate ca structură de locuința asigurată. În plus, PAD nu acoperă nici bunurile din interiorul locuinței tale. Dacă dorești să le asiguri și pe acestea, trebuie să închei o poliță de asigurare pentru bunuri.


Ce riscuri nu sunt acoperite?

  • Daunele cauzate de inundații produse în timpul schimbării artificiale a unor cursuri de apă.
  • Amenințările bruște de prăbușire sau alunecare de teren cauzate sau agravate de lucrări publice ori exploatări miniere sau petroliere.
  • Tasarea  terenului de fundație ori formarea de crăpături în fundație din cauza greutății locuinței tale sau din alte cauze.
  • Agravarea intenționată a efectelor unui eveniment asigurat.
  • Pagubele produse sau favorizate de construirea sau modificarea locuinței fără autorizație de construcție sau cu nerespectarea autorizației.

Ce se întâmplă dacă nu închei polița PAD?

Dacă nu îți asiguri locuința pe care o deții prin încheierea unei polițe PAD, trebuie să știi că nu vei beneficia de despăgubiri de la bugetul de stat sau local în cazul în care casa va suferi daune în urma unor dezastre naturale. Mai mult, nerespectarea obligației de a încheia o astfel de asigurare pentru locuința proprie este considerată contravenție și se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei.

 
Citește și articolele:

Mai - Luna voluntariatului la Provident

Beneficiază de servicii medicale gratuite!

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.

AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente