Schimbarea furnizorului de energie

Vrei să îți schimbi furnizorul de electricitate sau gaze naturale? Îți explicăm noi care sunt pașii necesari și de ce documente ai nevoie, pentru ca lucrurile să se desfășoare așa cum îți dorești.

Ce vei afla în acest articol:

  • Cum alegi un furnizor de energie mai ieftin;
  • Cum poți renegocia contractul actual de electricitate sau gaze naturale;
  • Ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți schimba furnizorul;
  • Ce documente sunt necesare.

 

Asigură-te că te organizezi din timp!

Plafonarea prețurilor la gaze naturale sau electricitate a fost prelungită de Guvern cu trei luni în cazul curentului electric (până la 30 iunie 2025) și cu un an în cazul gazelor (până la 31 martie 2026).

Dacă furnizorii tăi îți oferă deja un preț accesibil, nu este nevoie să optezi pentru o altă companie care asigură energie. Îți recomandăm totuși să verifici și alte oferte ale furnizorilor din România, pentru a te asigura că prețul pe care îl ai în prezent este cu adevărat competitiv. Poți compara ofertele de preț pe site-ul www.posf.ro. Dacă descoperi un furnizor cu prețuri mai accesibile, te poți transfera la el, astfel încât să reduci o parte din cheltuielile lunare cu facturile. 

 

Cum poți renegocia contractul cu furnizorul tău actual de energie?

Odată cu liberalizarea pieței, ai dreptul să soliciți o ofertă mai avantajoasă de preț pentru gaze sau electricitate, de la furnizorul tău. Cum poți proceda:

  • Verifică tarifele tale actuale și compară-le cu cele ale altor furnizori;
  • Sună la furnizorul tău pentru a întreba dacă există oferte mai bune sau dacă poți beneficia de prețuri mai avantajoase. Dacă eşti client loial sau ai un consum ridicat, prezintǎ şi aceste argumente în favoarea reducerii tarifului;
  • Transmite clar faptul că ai găsit oferte mai bune la alți furnizori și că dorești să ți se facă o reducere;
  • Menționează că intenționezi să schimbi furnizorul de energie în cazul în care nu beneficiezi de o ofertă mai bună de preț;
  • Dacă furnizorul actual nu îți oferă totuși un preț competitiv, îl poți schimba fără nicio penalizare, conform legii. 

 

Iată cum îți poți schimba furnizorul de energie electrică sau gaze naturale:

Dacă ai luat decizia de a încheia un contract de electricitate sau gaze cu un alt furnizor și de a renunța la cel actual, înainte de a începe întregul proces trebuie să știi că schimbarea furnizorului este gratuită și se poate realiza oricând dorești, conform legii.

Asigură-te că analizezi cu atenție condițiile pe care le oferă noul furnizor pe care vrei să îl alegi. Analizează în special clauze contractuale precum:

  • Prețul;
  • Pragurile de consum;
  • Durata contractului;
  • Condițiile de plată etc.

 

Dacă vrei să începi procesul de schimbare a furnizorului tău de gaze naturale sau electricitate, ai la dispoziție două opțiuni:

 

1. Poți face acest lucru pe site-ul noului furnizor cu care îți dorești să închei contract. Unii furnizori îți permit să încarci documentele complet online pe site-ul lor și să primești noul contract prin poștă. De asemenea, dacă nu dorești să faci acest lucru online, poți merge într-unul din punctele de lucru ale furnizorului, ca să vorbești cu cineva față în față, înainte de a-ți schimba furnizorul.

2. Poți accesa platforma www.posf.ro, realizată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

 

Documentele pe care furnizorii le solicită în general pentru a încheia un nou contract de utilități sunt următoarele:

  • Copia actului tău de identitate;
  • Declarație pe proprie răspundere referitoare la calitatea în care folosești imobilul pentru care dorești să închei contract sau actul de proprietate al acestuia;
  • O fotografie a contorului tău de gaz sau electric în care să poată fi ușor observate seria contorului și indexul care arată cantitatea de energie consumată;
  • O copie după ultima factură emisă de furnizorul tău actual sau codul locului de consum (CLC).

Nu lăsa facturile mari să îți afecteze bugetul! Verifică ofertele disponibile pe www.posf.ro și compară prețurile furnizorilor. Dacă găsești o ofertă mai bună, schimbarea este gratuită și simplă. Fă primul pas chiar azi și vezi cât poți economisi! 

Provident

Publicat la:
15 apr. 2025 06:30

Ne poți găsi și aici:

Facebook Instagram LinkedIn YouTube