Masa de Sărbători cu buget redus
Sărbătorile de iarnă sunt momentul perfect ca să petreci timp de calitate alături de familie și prieteni și să te bucuri de o masă delicioasă într-o atmosferă caldă! Cine spune că un eveniment festiv trebuie să fie neapărat costisitor? Cu puțină planificare, poți organiza o masă spectaculoasă fără să cheltui foarte mult.
8 sfaturi simple care te vor ajuta să impresionezi oaspeții și să îți menții bugetul sub control:
1. Planifică meniul și asigură-te că faci cumpărături din timp
Ca să te bucuri de o masă spectaculoasă de Sărbători, e important să planifici totul din timp. Stabilește în avans ce meniu dorești să pregătești și procedeazǎ la fel și atunci când vine vorba de cumpărături. Astfel, poți achiziționa multe produse la promoție și să beneficiezi de prețuri mai mici la ingrediente.
Îți recomandăm să îți faci o listă clară cu tot ce ai nevoie și să o respecți cu grijă atunci când mergi la cumpărături. Totodatǎ, asigură-te că prepari cantități potrivite de alimente cu aceste ocazii festive, în funcție de numărul de oaspeți pe care îi aștepți. Ȋn acest mod vei evita risipa alimentarǎ.
2. Notează-ți cheltuielile
Poți folosi o agendă sau o aplicație pe telefon pentru a-ți nota cheltuielile și pentru a te asigura că te încadrezi în bugetul stabilit inițial. În acest fel, îți va fi mai ușor să decizi ce este esențial și să renunți la ce nu este atât de necesar.
3. Folosește ingrediente locale
Folosește ingrediente de sezon și încearcă să cumperi de la producători locali. Spre exemplu, poți merge la piețele unde știi că se vând produse mai ieftine, inclusiv en gros, și poți cumpăra cantități mai mari de legume sau fructe sezoniere. În acest fel, vei pregăti mâncare tradițională mai sănătoasă, cu un gust mai autentic. În plus, alături de alți oameni care aleg să facă același lucru, poți ajuta familiile producătorilor români să aibă Sărbători de iarnă liniștite.
4. Prepară mâncăruri tradiționale
Alege să incluzi în meniu feluri de mâncare tradiționale, ușor de preparat, îndrăgite de toți. Evită să încerci rețete complicate sau exotice. Poți alege, spre exemplu, să pregătești plăcinte cu brânză, dovleac sau mere, o rețetă mai simplă de cozonac, salată de boeuf, drob de ficat de pui sau drob cu ciuperci (chiar dacă e iarnă), prajitură Semiluna cu nuci, foi de napolitane cu caramel și nucă, prajitură cu vișine și iaurt, negresă cu nuci și visine și multe alte feluri de mâncare sau deserturi apreciate de aproape toată lumea și cu ajutorul cărora poți hrăni mulți oaspeți, cu ingrediente nu foarte scumpe.
5. Organizează atent ziua în care gătești
Prepararea mâncării acasă este mult mai ieftină și va adăuga o notă personală mesei de Crăciun sau de Anul Nou! E important să te organizezi cu grijă atunci când vine vorba de gătit și să îi ceri și familiei să te ajute. Vă veți bucura împreună de feluri de mâncare proaspete, gustoase și veți fi mândri de munca voastră!
6. Transformă pregătirile într-o activitate de grup
Dacă vrei să te bucuri de masa de Sărbători împreună cu prietenii sau cu mai mulți membri ai familiei, poți să transformi această activitate într-una de grup. Sugerează-le prietenilor să pregătească fiecare câte un fel de mâncare astfel încât să vă bucurați cu toții de o masă spectaculoasă, cu aperitive, fel principal și deserturi.
7. Decorează cu obiecte realizate de tine
Ca să creezi o atmosferă festivă nu ai nevoie neapărat de decorațiuni scumpe! Poți folosi obiecte naturale precum conurile de brad sau obiecte realizate de tine că să creezi un mediu cât mai plăcut. Servețelele cu motive de Crăciun, crenguțele de brad, ori lumânările decorate cu bucățele de scorțișoară sunt doar câteva idei simple prin care poți înveseli atmosfera. Iar dacă alegi să realizezi decorațiunile împreună cu copiii tăi, cei mici vor avea parte de amintiri ce pot deveni o adevărată tradiție!
8. Dǎ frâu liber imaginației şi refoloseşte preparatele neconsumate
Dacǎ rǎmâi cu mâncare neconsumatǎ după o masǎ festivǎ, nu te grăbi să o arunci! Cu puțină creativitate, preparatele neconsumate pot deveni baza unor feluri noi, delicioase. De exemplu, resturile de carne de pui, curcan sau porc pot fi transformate într-o tocană bogată, adăugând legume și condimente proaspete sau poți transforma feliile de pâine rămase în bruschette, adăugând toppinguri diverse din resturi de carne, legume sau brânzeturi.
Sărbătorile de iarnă sunt despre bucuria de a fi împreună, nu despre cât de mult cheltuim. Provident este alături de tine cu sfaturi, susținându-te să iei întotdeauna decizii financiare chibzuite, ca să ai mai mult timp pentru tine și pentru cei dragi.
Sărbători Fericite, cu amintiri de care să îți aduci aminte peste ani!