O masă de Paște gustoasă și accesibilă
Se spune că masa nu se face bogată din cât cheltuiești, ci din cât suflet pui în pregătirea ei. Nu este nevoie să gătești 10 feluri complicate de mâncare pentru a avea o masă festivă bogată de Paște, ci poți opta pentru preparate tradiționale care sunt gustoase, sățioase și accesibile Ți-am pregătit câteva idei simple, dar de efect, ca să organizezi o masă festivă de care să te bucuri împreună cu familia și prietenii!
Hai să descoperim împreună cum poți avea un Paște cu bucate alese, fară să cheltuiești bani mulți:
1. Aperitive gustoase și economice
În locul clasicului platou cu mezeluri scumpe, poți pregăti aperitive delicioase, dar prietenoase cu bugetul:
- Alege sǎ pregătești ouă umplute cu cremǎ de brȃnzǎ sau pate de ficat, acestea fiind un preparat simplu și elegant în acelaşi timp.
- La salata de boeuf poți folosi carne de pui în loc de carne de vitǎ sau doar legume, fără a compromite gustul autentic.
- Drobul cu pui și legume este o variantă mai ieftină decât drobul clasic cu miel, însă la fel de delicioasă.
2. Felul principal – tradițional și echilibrat
- Alege un fel principal tradițional, dar savuros. Friptura de porc sau de pui - este mai accesibilă decât cea de miel, dar la fel de gustoasă, alături de garnitura sau garniturile preferate: cartofi la cuptor, sote de mazăre, orez cu legume sau salată de paste.
- Friptură de miel – dacă vrei să păstrezi tradiția, poți cumpăra doar o cantitate mică de carne de miel și să o completezi cu garnituri consistente.
- Sarmale cu carne de pui sau mix de legume - sunt o opțiune mai ușoară și mai accesibilă.
3. Deserturi tradiționale la preț mai mic
- Nu te complica! Alege deserturi ușor de făcut - negresă, prăjitură cu lămâie, un chec, budincă de ciocolată.
- Cozonacul făcut acasă, în locul celui cumpǎrat din comerț, este mai proaspăt, îl poți aromatiza şi îi poți face umplutura dupǎ gustul tǎu. Ȋn plus, te ajutǎ sǎ economiseşti față de varianta din comerț, dacǎ ai oaspeți mai mulți şi ai nevoie de mai multe bucǎți.
- Pasca fără aluat, cu brânză dulce și stafide, este o variantă rapidă și mai ieftină.
4. Sfaturi suplimentare pentru un meniu savuros, dar accesibil
- Adaugă de fiecare dată în meniu și salate cu ingrediente proaspete (ceapă verde, salată, ridichi).
- Asigură-te că nu sunt mai mult de 1-2 feluri care trebuie să fie calde sau făcute pe loc.
- Pregătește doar un desert sau două, în funcție de câți sunteți și dacă aveți preferințe diferite (poate cineva preferă vanilia în loc de ciocolată).
- Poți încerca să faci pâine în casă, o variantă simplă, care nu necesită mult timp. Dacă adaugi în aluat măsline fără sâmburi ori cartofi fierți pasați, vei obține o pâine caldă cu un gust special, care va fi apreciată de toată lumea.
- Poți să îți surprinzi musafirii cu un sos nou inedit. Iată o idee simplă de sos proaspăt și gustos: mărunțește foarte bine 2 legături mari de pătrunjel proaspăt și 3-4 căței de usturoi. Adaugă două lingurițe de oregano uscat, o linguriță de fulgi de ardei iute, zeama de la două lămâi, 200 ml de ulei, sare și piper. Amestecă totul cu grijă și gata: ai un sos de care invitații tăi își vor aduce aminte cu plăcere pentru multă vreme!
- Nu uita să folosești și ingrediente de sezon - verdețurile, legumele și unele fructe cumpărate din piață pot fi o alternativă mai ieftină și mai gustoasă față de produsele similare din supermarket, dacă știi când să le cumperi și de unde. Înainte de Paște, încearcă să mergi în piețe sau târguri ca să verifici ce prețuri sunt la produsele pe care dorești să le cumperi pentru masa de Paște.
Hai să descoperim împreună și cum te poți bucura mai mult de rolul de gazdă
Organizarea unei mese de Paște poate fi copleșitoare. Ți-am pregătit câteva sfaturi ca să te simți bine și să te bucuri de rolul de gazdă:
Planifică totul din timp
Atunci când cumperi ingredientele, trebuie să ai un plan clar, astfel încât să reduci riscul de cheltuieli inutile şi să eviți drumurile de ultim moment la magazin. Alege un singur fel principal, cu ingrediente accesibile și optează pentru rețete tradiționale și creează un meniu bine stabilit. În plus, verifică ce ai deja în cămară și folosește și acele ingrediente înainte de a cumpăra altele.
Profită de promoții
Multe supermarketuri oferă reduceri la anumite categorii de produse înainte de Paște. Compară prețurile și urmărește promoțiile, astfel încât să poți face și economii. În plus, cumpără produse de bază la ofertă, cu ceva timp înainte de Paște. Îți recomandăm să alegi produse românești și mărcile proprii ale magazinelor. Produsele vrac (făină, zahăr, nucă) sunt mai ieftine în magazinele de cartier sau piețele agroalimentare.
Gătește în cantități potrivite și implică-i și pe ceilalți
Asigură-te că nu pregătești mai multă mâncare decât este nevoie. Dacă sărbătorești cu mai multe persoane, fiecare poate aduce un fel de mâncare, reducând astfel costurile. Iar dacă ai rămas cu mâncare în plus, o poți transforma în alte preparate de care să te bucuri a doua zi.
Evită risipa alimentară!
- Cozonacul uscat poate deveni bază pentru un desert rapid – budincă sau prăjitură cu lapte și scorțișoară.
- Dacă ai rămas cu ouă roșii nemâncate, le poți transforma în salată orientală, cu ouă, mǎsline, cartofi și ceapă. Pregătește doar un desert sau două, în funcție de câți sunteți și dacă aveți preferințe diferite (poate cineva preferă vanilia în loc de ciocolată).
- Nu arunca friptura rămasă! O poți toca și amesteca cu legume pentru o plăcintă sărată delicioasă.
Nu uita să decorezi masa
Atmosfera de sărbătoare nu depinde de bani, ci de detalii bine alese. Încearcă să decorezi masa de Paște cu ornamente accesibile. Poți folosi flori proaspăt culese, crenguțe, lumânări sau decorațiuni realizate împreună cu copiii, astfel încât să te bucuri de o atmosferă primitoare. De asemenea, alege ingrediente naturale pentru a vopsi ouăle (coji de ceapă, sfeclă).
Cu puțină organizare și alegeri chibzuite, poți avea o masă festivă de Paște, gustoasă și accesibilă. Important este să te bucuri de Sărbători alături de cei dragi, savurând fiecare moment.
Îți dorim un Paște Fericit!