Gesturi simple, pentru facturi mai mici
Iată 7 recomandări care te pot ajuta să reduci cheltuielile pentru întreţinere și utilităţi:
Folosește apa în mod chibzuit
Alege să faci un duș în loc de baie în cadă, fiindcă așa vei folosi mai puțină apă. Totodată, nu uita să închizi robinetul atunci când aplici săpunul. Aceeași regulă – de a închide robinetul – trebuie aplicată și când te speli pe dinți, pe durata periajului. În plus, repară robinetele stricate, fiindcă, deși pare că se pierd doar câteva picături, acestea sunt responsabile pentru pierderi mari de apă.
Spală hainele și vasele la temperaturi mai mici
Alege un detergent de vase care funcționează eficient și la temperatură scăzută. În plus, factura la apă poate să scadă dacă oprești robinetul atunci când aplici detergentul cu buretele.
Inspectează și întreţine periodic instalaţiile și echipamentele din casă
O întreținere regulată a instalațiilor din casă poate reduce pierderile care pot să apară din cauza țevilor defecte. De asemenea, este esențial să faci la timp verificarea instalației de gaz și a caloriferelor din casă.
Dacă îți încălzești locuința cu sobe, nu uita să o cureți anual, pentru a îndepărta depunerile de funingine, astfel încât arderea să fie mai eficientă și să funcționeze optim. În plus, cumpără lemnele vara, pentru a le oferi suficient timp să se usuce, dar și pentru a beneficia de prețuri mai bune decât în sezonul rece.
Izolează ferestrele
Ferestrele izolate păstrează temperatura constantă în casă și sunt esențiale pentru facturi mai mici la încălzire, dar și pentru a menține răcoarea vara. Chiar dacă nu ai tâmplărie nouă, există câteva măsuri simple pe care le poți aplica pentru izolarea acestora precum: instalarea unor benzi de etanșare, verificarea și sigilarea fisurilor din tâmplărie sau a crăpăturilor dintre zid și tâmplărie cu spumă poliuretanică sau silicon, aplicarea unei folii termoizolante pentru a reduce pierderea de căldură sau chiar ajustarea garniturilor de etanșare ale ferestrelor.
Folosește aparatul de aer condiţionat în mod eficient
Pentru a reduce consumul de energie electrică, trebuie să selectezi o temperatură moderată. Ideal este să alegi o temperatură confortabilă, în jurul valorii de 24-26°C. Astfel, vei beneficia de un climat interior plăcut, evitând setările excesive care pot duce la consum energetic ridicat. Fiecare grad în plus sau în minus poate afecta consumul de energie cu aproximativ 6-8%.
Achiziţionează electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic
Alegerea unor electrocasnice de clasă A este cea mai bună decizie pentru a reduce cantitatea de energie folosită. De exemplu, dacă alegi o mașină de spălat din clasa A în locul uneia din clasa F, vei economisi 131 KWh la fiecare 100 de cicluri de spălare. Asta înseamnă că vei consuma aproximativ 75% mai puțină energie electrică, ceea ce se traduce într-o reducere semnificativă a costurilor tale lunare.
Totodată, dacă alegi un detergent care este eficient la o temperatură mică și dacă scazi temperatura de spălare, de la 60°C la 30°C, vei economisi cu până la 60% mai multă energie electrică la fiecare utilizare, fără a face compromisuri în ceea ce privește rezultatele.
În plus, este bine să urmărești ofertele comercianților: unii dintre ei preiau electrocasnicele vechi și oferă la schimb un voucher pe care îl poți folosi pentru a cumpăra un articol nou, mai eficient din punct de vedere energetic.
Utilizează surse alternative de energie
Deși este o investiție mai costisitoare, prin instalarea unor panouri fotovoltaice, poți reduce costul facturilor la energie electrică. În plus, dacă ajungi să produci o cantitate de energie mai mare decât cea de care ai nevoie, poți deveni prosumator, ceea ce înseamnă că vei livra surplusul de energie în rețeaua națională de distribuție a energiei, iar când vei fi în situația de a cumpăra din nou energie electrică vei beneficia de costuri mai mici. În prezent, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) derulează programul național „Casa Verde”, prin intermediul căruia oferă acces la finanțare nerambursabilă pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, dar bugetul este limitat, deci trebuie să te pregătești din timp dacă ești interesat să faci acest pas.
Gesturi mici în fiecare zi
Un gest simplu pe care îl poți face pentru a reduce cantitatea de energie electrică este să scoți din priză toate dispozitivele electronice atunci când nu le folosești. De ajutor poate fi și să o priză cu întrerupător, pe care să o închizi de fiecare dată.
În același timp, folosirea becurilor cu led sau a celor economice în locul celor clasice contribuie la diminuarea cantității de energie.