Cum îți crești scorul de credit?

Știai că scorul tău de credit poate sǎ joace un rol important atunci când o instituție financiară - o bancă sau un IFN - decide să îți împrumute o anumită sumă de bani?

Hai să descoperim împreună ce metode poți aplica pentru a obține un scor de credit mai bun, astfel încât să poți face împrumuturi într-un mod responsabil, exact atunci când ai nevoie!  

Ce este un istoric bun de credit?

Pe scurt, un istoric bun de credit înseamnă că ți-ai plătit ratele la timp, dar și că ai capacitatea de a-ți gestiona datoriile și că ai luat împrumuturi care se potrivesc cu nevoile tale.

Ce reprezintă scorul de credit sau scorul FICO?

Scorul de credit sau scorul FICO este un număr format din trei cifre, ce poate avea valori cuprinse in întervalul 300-850, şi arată riscul pe care tu îl prezinți pentru o instituție financiară în calitate de beneficiar al unui credit. Acest scor este calculat de Biroul de Credit și le permite băncilor și IFN-urilor să îți evalueze rapid situația financiară.

Cum poate fi scorul tău de credit, în funcție de valoarea lui?

Ȋn general, scorul este clasificat în urmatoarele categorii: 

  • Excelent: cu o valoare între 800 și 850
  • Foarte bun: 740 - 799
  • Bun: 670 - 739
  • Mediu: 580 - 669
  • Slab: 300 – 579

Aceste intervale sunt orientative și pot varia ușor de la o instituție financiară la alta din România. 


1. Ce trebuie să faci dacă ai un scor de credit slab sau mediu?

Dacă ai un scor de credit slab sau mediu, trebuie să știi că există metode simple pentru a-l îmbunătăți. Tot ce trebuie să faci este să aplici strategiile următoare în mod constant și, cu siguranță, vei observa rezultatele pe care ți le dorești.

  • Plătește-ți ratele la timp: acest lucru arată că ești o persoană responsabilă în relația cu banii, te va ajuta să îți păstrezi istoricul de credit cât mai curat și va crește încrederea instituțiilor financiare în capacitatea ta de a returna împrumutul.
  • Dacă ai restanțe la credite, achită-le cât mai repede: astfel, vei reuși să crești încrederea instituțiilor financiare în capacitatea ta de a plăti împrumuturile. În plus, dacă este necesar, poți apela la o refinanțare, astfel încât rata ta lunară să fie mai ușor de achitat. Trebuie să știi că o refinanțare nu îți va afecta scorul de credit, ci te va ajuta să îți gestionezi mai eficient împrumuturile pe termen lung.
  • Studiază ofertele de credit înainte de a aplica, astfel încât să te asiguri că te califici pentru ele. Nu aplica repetat pentru credite într-o perioadă foarte scurtă de timp, până când reușești să găsești creditul cel mai convenabil pentru tine: interogările repetate în Biroul de Credit îți vor scădea scorul FICO.
  • Dacă ai un card de credit sau o linie de credit, încearcă să utilizezi cât mai puțin din banii împrumutați, cel mult 30%. Este bine să începi să returnezi din împrumut când te apropii de această limită.
  • Ia în considerare posibilitatea de a accesa credite diferite în decursul timpului, pe care să le achiți întotdeauna corect și la timp. Pe termen lung, un portofoliu diversificat de credite îți poate îmbunătăți scorul FICO.

2. Ce trebuie să faci dacă ai un scor de credit bun?

Cu un astfel de scor, e mult mai ușor să iei un împrumut. Dacă totuși vrei să îl crești să fie și mai bun, iată câteva sfaturi care îți pot fi de folos:

  • Dacă nu ai un istoric dezvoltat de împrumuturi, încearcă să iei un credit mic și ușor de plătit, pe care să îl gestionezi fără griji. Un card de cumpărături, spre exemplu, îți poate diversifica istoricul de credit într-un mod simplu.
  • Evită să aplici de mai multe ori pentru credite, într-o perioadă scurtă de timp. Interogările repetate la Biroul de Credit îți vor scădea scorul FICO.
  • Dacă este nevoie, poți apela la o refinanțare, astfel încât să plătești lunar o rată mai mică, pe o perioadă mai lungă de timp.


3. Ai un scor de credit foarte bun sau excelent?

Iată ce trebuie să faci pentru a-l menține la același nivel:

  • Asigură-te că analizezi cu atenție toate condițiile, atunci când alegi să iei un credit nou.
  • Dacă ai deja un împrumut pe care îl gestionezi ușor, respectă cu atenție condițiile de returnare a banilor, astfel încât să îți menții scorul de credit.

Provident

Publicat la:
27 aug. 2024 09:24

Ne poți găsi și aici:

Facebook Instagram LinkedIn YouTube