Cum pregătești bugetul pentru școală?
Noul an școlar bate la ușă! Pentru cei mici poate fi un moment mult așteptat, însă pentru părinți începutul școlii vine de cele mai multe ori la pachet cu cheltuieli pe care nu le pot neglija: rechizite pentru școală, un ghiozdan nou, un set de haine noi și lista poate continua.
Cum te asiguri că le pui la dispoziție celor mici tot ce au nevoie pentru noul an școlar? Ți-am pregătit câteva sfaturi care, cu siguranță, îți vor fi de folos în a crea un buget eficient pentru începerea școlii!
1. Începe din timp
Secretul pentru a traversa cu bine această perioadă este să începi din timp să îți planifici bugetul pentru noul an școlar și să pui bani deoparte în fiecare lună. Astfel, vei reuși să te organizezi mai bine și vei avea timp să rezolvi problemele care pot apărea pe parcurs. Poți începe să faci economii chiar cu câteva luni înainte.
2. Stabilește o limită
Este bine să îți stabilești încă de la început o limită orientativă a cheltuielilor peste care să nu treci, numai dacă este absolut necesar. Dacă omiți acest pas, s-ar putea ca după ce momentul începerii școlii a trecut, să constați că ai cheltuit mult mai mult decât ți-ai propus. Un buget eficient înseamnă să aloci o anumită sumă de bani pentru cheltuielile legate de reîntoarcerea la școală, dar și să impui limite.
3. Creează un buget
Acum că ai stabilit suma totală de bani pentru începutul școlii, e important să împarți acești bani în categorii separate: pentru rechizite, pentru haine, pentru ghiozdan, încălțăminte etc. Acest lucru te ajută să menții un buget echilibrat și să nu cheltuiești mai mult decât ți-ai propus pentru anumite categorii de achiziții, în defavoarea altora.
4. Caută promoții și oferte
O strategie eficientă care te va ajuta să reduci cheltuielile asociate începutului de an școlar este să urmărești promoțiile și ofertele. Astfel, vei reuși să cumperi lucrurile de care cel mic are nevoie fără să cheltui mai mult decât ți-ai dori. Chiar dacă un astfel de demers necesită de regulă mult efort și presupune să analizezi ofertele mai multor magazine, în final s-ar putea să descoperi lucruri de calitate la un preț rezonabil.
5. Verifică dacă poți refolosi ceea ce ai deja
În cazul în care ai mai mulți copii, verifică dacă cei mici pot refolosi unele dintre lucrurile sau hainele celor mari sau pe care le-au utilizat anul trecut. Astfel, mai reduci din cheltuielile asociate reîntoarcerii la ore și poți cheltui banii rămași pe alte lucruri folositoare.
6. Cumpără în cantități mai mari
La fel ca în cazul altor categorii de produse, și rechizitele sau celelalte lucruri de care copilul tău are nevoie pentru școală pot fi achiziționate în cantități mai mari, la un preț mai bun. Spre exemplu, unele magazine pot avea oferte la caiete sau pixuri, dacă decizi să le cumperi în cantități mai mari, inclusiv online. Caută din timp cea mai bună ofertă și vei reuși să îți gestionezi mai eficient bugetul alocat începerii școlii.
7. Achiziționează în etape!
O metodă simplă, dar eficientă, de a-ți ține sub control bugetul este să faci achiziții în etape. Mai exact, să cumperi pe rând, o dată pe lună sau când îți primești salariul, lucrurile de care copilul tău are nevoie. În acest fel, vei gestiona cheltuielile mult mai ușor și vei fi pregătit atunci când cel mic se reîntoarce la ore.
8. Investește în lucruri de calitate
Chiar dacă acestea sunt ceva mai scumpe, lucrurile de calitate sunt de obicei mai rezistente și pot fi folosite de cei mici o perioada mai lungă de timp fără a se deteriora și fără a necesita să fie înlocuite. Poți cere recomandări prietenilor care sunt și ei părinți și știi că preferă un raport bun calitate-preț atunci când achiziționează materiale școlare și vestimentare.
9. Evită tendințele și cumpărăturile din impuls
În această perioadă, cele mai multe magazine au oferte atractive pentru cei mici și chiar pentru adulți. Dacă vrei să îți ții sub control bugetul, evită să cumperi lucruri la modă și concentrează-te pe achiziționarea lucrurilor de care copilul tău chiar are nevoie. În plus, evită cumpărăturile din impuls și încearcă să te încadrezi în limitele de cheltuieli pe care ți le-ai propus de la început.
Cumpărăturile pentru începerea noului an școlar sunt o ocazie perfectă pentru ca cel mic să învețe lucruri noi despre bani. Oferă-i puțină educație financiară: implică-l și pe el în crearea bugetului și invită-l să vină cu tine atunci când faci cumpărături!
Şi, dacă ai nevoie de un împrumut sau de un mic sfat financiar, nu uita că suntem mereu alături de tine!